Dosentti Filip Scheperjans, HUS:

Parkinsonin syy selviää kymmenessä vuodessa


Maamme  johtaviin  Parkinsonin taudin tutkijoihin kuuluva  dosentti, neurologian erikoislääkäri Filip Scheperjans vieraili 18.10. Espoon Parkinson-kerhon kuukausikokouksessa. Hän puhui  täydelle salille uusimmista Parkinson-tutkimuksista ja niiden tuloksista. 

Scheberjansin luento kalvoina


  

Scheperjans  uskoo, että juuri suolistosta voi löytyä  uutta ja ratkaisevaa tietoa Parkinsonin taudin syntymekanismin  löytämiseen.

Ehkä jo kymmenen vuoden sisällä selviää pitkään odotettu syy Parkinsonin tautiin – ainakin osittain. Syitä voi hyvinkin olla useampia, Scheperjans arvioi. Parkinsonin taudin alkamisessa on kaksi pääkehityslinjaa: body first eli suolisto edellä ja brain first eli aivot ensin.

Helsingin yliopistossa tutkimusryhmää vetävä Scheperjans  kertoi erityisesti suoliston merkityksestä Parkinsonin taudin synnyssä ja etenemisessä.


Jo ensi vuoden  alussa  on suolistotutkimuksista tulossa hänen mukaan uutta tieteellisesti pätevää tietoa  taudin mahdollisista aiheuttajista. Markkinoille on myös tulossa muutamia uusia lääkkeitä ja hoitokeinoja, joilla voidaan helpottaa  Parkinsonin taudin oireita.

Kuvat Kari Rissa