Andalusia 2019

Kerhon retkelle Andalusiaan osallistui 21 kerholaista ja heidän läheistään. Hotellimme Sentido Beach sijaitsee lähellä Benalmadenan huvivenesatamaa. Palvelut hotellissa olivat monipuoliset ja tasokkaat.

Andalusia kuvataan 1800-luvun matkakertomuksissa Euroopan orienttina. Topografialtaan monimuotoinen alue tarjoaa aurinkoa, merta, jylhiä vuoristoja, historiaa ja kulttuuria.

Muun Euroopan eläessä syvää keskiaikaa Andalusiassa kukoisti ylivertainen kulttuuri. Kristityt, juutalaiset ja muslimit elivät suvaitsevasti rinnakkain. Rikas kulttuuri valmisti muulle Euroopalle tietä uuteen aikaan välittämällä länteen antiikin ja itämaiden tietämystä. Andalusian kuuluisimmat rakennustaiteen muistomerkit ovat juuri näiltä vuosisadoilta.

Näkymä Gibrafarolta Malagaan

Matkaohjelmaamme kuului kaupunkikierros Malagassa. Malagan perustivat foinikialaiset jo noin 2000 vuotta sitten, kaupungin pitkä ja monivaiheinen historia näkyy roomalaisten, maurien ja espanjalaisten arkkitehtuurissa. Malagan renesanssityylinen tuomiokirkko on yksi Espanjan komeimmista. Kaupungin yläpuolella kohoaa 130 metriä korkea Gibralfaro, Majakkakukkula, jonne jo foinikialaiset pystyttivät linnoituksensa. Siellä piipahdimme ihailemassa maisemia. Teimme kävelykierroksen vanhankaupungin kapeille kävelykaduille. Pikkuputiikkeineen, kahviloineen ja terassiravintoloineen ne ovat nykyään suosittuja tutustumiskohteita.

Malaga on myös Pablo Picasson synnyinkaupunki. Sunnuntaina osa meistä vieraili Picasson museossa ihailemassa mestarin töitä.”Joka ei ole nähnyt Granadaa, ei ole nähnyt mitään” (espanjalainen sananparsi) “Quien no ha visto a Granada no ha visto nada”.

Granada oli viimeinen maurilainen kaupunki Espanjassa, kaupungin historiallista keskustaa leimaa maurilainen menneisyys. Vierailimme ihastuttavassa Alhambran palatsikaupungissa, jonka maurit rakensivat usean vuosisadan aikana hallitessaan Espanjaa. Alhambran palatsi ja sen Generalife puutarha-alue kuuluivat aikanaan maurilaisen Nasrid-dynastian hallitsijoille. Alhambran linnoitus on ollut vuodesta 1984 Unescon Maailmanperintö-kohteitten listalla.

Kuningas Ferdinand (Fernando) ja kuningatar Isabella aloittivat Espanjan suuruudenkauden valloittamalla vuonna 1492 itsenäisen islamilaisen Granadan. Pian sen jälkeen he lähettivät Kolumbuksen uraauurtavalle tutkimusmatkalle, jonka seuraukset muuttivat maailman.

Alhambran palatsin sisäpiha
Yksi Alhambran palatsilinnoituksen porteista
Näkymä Generalife puutarha-alueelta


Sevilla on paitsi Andalusian, myös flamencon ja härkätaistelun todellinen pääkaupunki. Vierailumme Sevillaan sisälsi kaupungin tärkeimmän monumentin, 1300-luvulta peräisin olevan Alcázar-linnoituksen ja Sevillan goottilaisen katedraalin, joka on Espanjan suurin pyhättö ja kolmanneksi suurin kirkko koko kristityssä maailmassa.

Goottilaisen katedraalin sisänäkymä
Katedraalin alttariAlcazarin  linnoituksen näkymiä sisäpihalta ja ulkopuolelta

Alcazarin linnoituksen sisältä katon upeita mosaiikkeja


Näkymiä Sevillan maailmannäyttelyn paviljongista