Puheterapeutti Stina Harmia EPK:n kuukausikokouksessa


Kuvat ja texti  Kari Rissa


Käytä rohkeasti ääntäsi

    Monilla Parkinsonin tautia sairastavilla on vaikeuksia puheen kanssa.

   ’’Taudin edetessä äänen tuottaminen ja puheen  muodostaminen tulevat monelle yhä vaikeammaksi. Ääni muuttuu usein myös aiempaa heikommaksi ja monotomisemmaksi”, kertoi puheterapeutti Stina Harmia Espoon Parkinson-kerhon helmikuun kuukausikokouksessa pitämässään esitelmässä.

    Harmian mukaan lähipiiri huomaa äänen heikentymisen ja puheen epäselvyydet usein aikaisemmin kuin Parkinsonin tautia sairastava itse.

   --Monilla myös kasvojen ilmeikkyys vähenee. Kuulijoilla tulee silloin vaikeuksia tulkita sairastuneen puhumista, kun osa ilmeistä jää pois.


   

Puheterapeutti Stina Harmia kertoi Espoon Parkinson-kerhon helmikuun kuukausikokouksessa Parkinsonin tautia sairastavien puhumiseen ja nielemiseen liittyvistä ongelmista ja keinoista, joilla puhetta voi parantaa.Apua Parkinsonin tautia sairastavat voivat saada puheterapiasta. Siitä on tutkittuakin näyttöä. Ikävä kyllä puheterapeuteista on kuitenkin tällä hetkellä suorastaan huutava pula.

   Parkinson-lääkkeet eivät Harmian mukaan valitettavasti juurikaan auta äänen ja puheen tuottamisessa.

   Harmian ohje Parkinsonin tautia sairastaville on perin yksikertainen: käytä rohkeasta omaa ääntäsi. Puhu tai vaikkapa laula  kovalla äänellä. Huuda vaikka. Harjoittele äänen käyttöä, sillä mitä enemmän ääntäsi käytät, sen paremmassa kunnossa se pysyy.

Harjoittelemalla Parkinsonin tautia sairastavilla voivat pitää yllä hyvää äänen ja puheen tasoa, korostaa puheterapeutti Stina Harmia.