Tasoituslaskenta uusiksi

Etusivu Foorumit FOORUM Tasoituslaskenta uusiksi

Merkitty: ,

Tämä aihe sisältää 5 vastaukset, 3 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi  Vili 3 vuotta, 1 kuukausi sitten.

 • Julkaisija
  Viestit
 • #1823

  Vili
  Ylläpitäjä

  Olemme saaneet viestejä siitä, että ’Espoon Pytty” -kilpailun tasoitussysteemissä on korjattavaa. Yhden keilaajan tulos kolmen kilpailun jälkeen on niin ylivoimainen, että kilpailusta menee maku. Tähän voin vastata vain, että  viedään tämä kausi finaaliin nykysäännöillä ja katsotaan mihin se johtaa. Kaksi kisaa on vielä edessä ja kaikenlaista voi tapahtua.

  Samanaikaisesti on  syytäkeskustella kehittämisvaihtoehdoista. Tehdäänkö systeemiin muutoksia ja jos tehdään, niin millaisia. Luontevaa olisi muuttaa sääntöjä kesän aikana niin, että ne astuvat voimaan syyskauden alkaessa. Keskustelua varten on Espoon Parkinson-kerhon kotisivuille avattu Tasoituslaskenta-niminen keskusteluaihe. Se löytyy päävalikon FOORUM :ia klikkaamalla.


 • #1832

  Martti Sarvas
  Osallistuja

  Pytty-kilpailussa käytetty 180/80% tasoitus on haettu keilailuliiton sivuilta. 12 kuukauden liukuvan keskiarvon käyttö on meidä oma valinta. Liitto ottaa omassa laskennassaan homioon kaikki kilpailijan tiedossa olevat tulokset, joskin vanhemmat tulokset kevyemmällä painolla.

  Mikä siis aiheuttaa sen, että laskenta kasaa yhdelle kilpailijalle JackPotin? Valitsimme 180/80% asteikon siksi, että parhaat keilaajamme saivat yli 160 pisteen sarjoja aika usein. Valitsimme 180 pistettä tavoitteeksi alemman 160 pisteen sijaan, että kaikki saisivat tasoituspisteitä. Tulosten tarkempi analysointi osoittaa, että heidänkin keskiarvonsa ovat jääneet 140 pisteen tasolle.

  Toinen syy näyttäisi olevan laskennassa käytettyjen tulosten vähäisyys, josta johtuen aloittelijoiden keskiarvo kohoaa hitaasti.

 • #1834

  Vili
  Ylläpitäjä

  Tasotusten kohtuullistaminen: siirrytään syksyllä vertailukeskiarvoon 160 ja lasketaan kaikki harjoitusten ja kilpailujen tulokset 6kk ajalta.

  Vesa

 • #1836

  Vili
  Ylläpitäjä

  Vesan ehdotus on looginen ja ”insinöörimäinen” ihan positiivisessa mielessä.

  Sen verran olen ehtinyt asiaa tutkimaan, että tarkastelujakson pituuden lyhentäminen heiluttelee vahvuuksia yksittäisten pelaajien kohdalla. Tarkaselujaksolle osuva huono tulos ja pari poissaoloa aiheuttaa hyvälläkin pelaajalla tasoituksen nousun. En suosittele.
  Olen myös skeptinen harjoitusten tulosten mukaan ottamista. Joku saattaa tietoisesti harjoitell uutta heittotyyliä tms. saattaa vaikuttaa tulostasoon. Jollekin voisi tulla mieleen ilmoittaa vain huonot sarjat, puhumattakaan tulosten käsittelyn ongelmista.
  160 pinnan tavoitetuloksen takana seison, jollei löydy peruteita vieläkin matalammasta esim. 150 pinnan käyttökokemuksista.

 • #1837

  Kyösti
  Osallistuja

  KOMMENTTI KEILAILUTASOITUKSESTA

  Nykyinen tasoitus: Tarkastellaan kerhomme aktiivikeilaajia ja nykyistä laskentaa:

  – sarjoja mukana laskennassa 33 – 60 sarjaa
  – sarjoja keskimäärin per keilaaja 48 sarjaa
  – aikajänne n. 1 vuosi
  – korkein saavutettu keskiarvo 140
  – tasoituslaskennan yläraja 180
  – tasoituslaskennan ”voimakkuus” 80 %

  Otetaan esimerkki ideaalisesta aktiivikeilaajasta, joka osallistuu jokaiseen kisaan. Jos keilaajan keskiarvo nousee 10 pistettä (esim 120 → 130) ja jää sille tasolle, on tasoituksen laskentaan käytetty keskiarvo noussut puolen vuoden kuluttua vasta 5 pistettä. TUNTUU HITAALTA.

  Otetaan toiseksi esimerkiksi aloittelija, joka saa ensimmäisessä kisassa 100 pistettä, mistä lasketaan hänelle tasoitus. Kahden viikon kuluttua seuraavassa kisassa hän saa 110 pistettä, jolloin tasoitukseen käytettävä keskiarvo on noussut 5 pistettä. TUNTUU NOPEALTA.

  MITÄ PITÄISI TEHDÄ:

  Yläraja 180 on selvästi liian korkea. Se voi olla 145 tai 150 ilman että kukaan ylittää ylärajaa.

  ”Voimakkuus” on makuasia, voisi olla esim 90 %.

  Edellä esitetty aktiivisen ”ideaalikeilaajan” kannalta tasoituslaskenta on hidas. Lääke tähän voisi olla tasoituslaskennassa käytettävien sarjojen määrän pudottaminen puoleen tai neljäsosaan. Neljäsosa tarkoittaisi keskimäärin 14 sarjaa eli 4 – 5 kisaa, jolloin aikajänne olisi karkeasti 3 – 5 kuukautta.

  14 sarjaa olisi laskennan kannalta vielä riittävän suuri poistamaan satunnaisheilunnan vaikutuksen. Aikajännettä voi lyhentää vielä edellisestä ottamalla tiistaitreenien sarjat mukaan laskentaan.

  Edellä esitetyn ”aloittelijan” kohdalla voisi yrittää kehitellä jotain, mutta toisaalta laskenta pitäisi pitää yksinkertaisena ja selvänä. Aika hoitaa asian kuntoon kisa kisalta.

  Eräs tuttavani pyörittää Kirkkonummella eläkeläiskeilaajien sarjaa siten, että tasoituslaskennan aikajänne on n. 3 kuukautta. Tulokset kerätään kerran viikoittain tapahtuvista keilauksista (vastaa meidän tiistaitreenejämme). Ovat olleet tyytyväisiä.

  Terveisin Kyösti

 • #1839

  Vili
  Ylläpitäjä

  On ehdotettu 160/80 tasoitusten käyttöönottoa jo seuraavasta kilpailusta lähtien. Koska se merkitsisi pelisääntöjen muuttamista kesken kilpailun, en pidä sitä reiluna menettelynä. Ei hyvä!

  • Tätä vastausta muokkasi 3 vuotta, 1 kuukausi sitten  Vili.

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.